
Modne dywany do kuchni
Co prawda dywan nie jest zbyt częstym wyborem przy aranżacji kuchni, jednak najnowsze trendy wskazują, że również i w tym pomieszczeniu dywan świetnie się sprawdza. Ociepla wnętrze i sprawia, że jest bardziej przytulne.
Przede wszystkim dywan w kuchni jest bardzo praktyczny. Nie tylko chroni nasze stopy przed zimnem bijącym od kafelek, ale także chroni podłogę przed zniszczeniem. Coraz częstszym wyborem w kuchni są panele, a jak wiadomo w kuchni nie trudno o wypadek, który sprawiłby, że nasza podłoga doznałaby szczerbienia. Dzięki dywanowi zmniejsza się także ryzyko zbicia naszych ulubionych naczyń — zapewnimy naszym kubkom, czy filiżankom miękkie lądowanie. Poza praktycznym zastosowaniem dywan stanowi świetną dekorację. Dywan w kuchni powinien spełniać określone parametry. Podpowiemy jak wybrać modny i praktyczny model!
Dywany sznurkowe
Dywany sznurkowe cechuje przede wszystkim wysoka odporność na odkształcenia. Nie posiadają typowego runa dywanowego, a ich ścisły splot sprawia, że brud nie dostaje się do środka dywanu. Dlatego jest to świetny wybór, jeżeli chodzi o kuchnię, w której wszelkiego rodzaju tekstylia są narażone na plamy czy okruszki. Dywany sznurkowe są nie tylko bardzo praktyczne, ale także wspaniale się prezentują. Bardzo łatwo jest utrzymać je w czystości, dzięki temu, że są tkane na płasko. Wystarczy je odkurzyć, albo wytrzepać, a nawet wyprać! Dzięki temu, że szybko schną, ich regularne czyszczenie nie jest problematyczne. Codzienne zabrudzenia, o które dość łatwo w często używanym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia, możemy usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki.
Kolejną zaletą dywanów sznurkowych jest to, że są dobrym wyborem dla alergików, ponieważ kurz nie gromadzi się w dywanie. Jeżeli cenimy sobie w życiu praktyczność, dywan sznurkowy do kuchni to idealne rozwiązanie.
Dywany antypoślizgowe
Od innych dywanów dywany antypoślizgowe wyróżniają się specjalną warstwą spodnią. Dzięki podgumowanym podbiciu dywan nie przesuwa się po podłodze, więc tym samym trudniej o jakikolwiek wypadek. W takim pomieszczeniu jak kuchnia, z którego korzystamy codziennie, jest to niezwykle ważna cecha. Podgumowany spód ma bardzo dobrą przyczepność niezależnie jak długo posiadamy dywan, więc nie musimy martwić się o jego zużycie. Poza tym taki dywan stanowi świetną izolację, co ma największe znaczenie podczas zimnych pór roku, czyli jesieni i zimie. Nie potrzebujemy żadnej dodatkowej maty pod dywan. Także bez niej będzie trzymał się podłogi i nie będzie się przesuwał.
Dywany antypoślizgowe najczęściej wykonywane są z poliestru, a dzięki temu odporne są na wilgoć. Możemy do ich czyszczenia używać środków czyszczących, ale także zwykłe mydło czy płyn do mycia naczyń dobrze się sprawdzi. W przypadku większych zabrudzeń taki dywan można wyprać też w pralce, przestrzegając zaleceń producenta.
Kometarze